Smink

A smink történelme

smink

A kozmetikumok használatára remek ürügyek adódnak. Például, hogy már a kőkorszak emberei is festették magukat. A neandervölgyi ősember is! Arcára színes festéket kent, testét pedig tetovált. Férfiak és nők egyaránt festették magukat. A természeti népek ma is sok helyen alkalmaznak ősi testdíszítést: tetoválást, testfestést. Ezek a díszítések a szerepeket jelölik: a “családon” belüli helyzetre mutattak rá…

A SMINK TÖRTÉNETE

A nők már ősidők óta sminkelik magukat.

Pl. KLEOPÁTRA az Ókorban szemét felül kékkel alul víz zölddel kontúrozta, száját pirosra festette. Szemöldökét vastagon szénnel feketítette.

A KÖZÉPKORBAN nem sminkelték magukat a nemesség köreibe tartozó hölgyek. A sápadt bőr a törékenység és előkelőség jelképe volt. Aki csak tehette nem tartózkodott kint a napon és nem dolgozott a szabadban, mert azt mindjárt durvának és “parasztosnak” titulálták. Voltak akik leborotválták a szemöldöküket, hogy nagyítsák a tekintetüket.

Az 1500-as években továbbra is divat a fehér arc, de a szemet már pasztell színnel színezték és a szájat pirosra festették. 1600-as években a himlő helyét fekete bársonypöttyel takarták el.

    A 19. századi nők a gyöngédséget és törékenységet sugárzó divatot követték. Előszeretettel hasonlították a női nemet a természet gyöngéd virágaihoz és ezt ki is fejezték a viselettel. Célzott volt még mindig a sápadtság, ezt mesterségesen úgy érték el, hogy ecetet fogyasztottak és kerülték a friss levegőn való tartózkodást.

A hölgyek használtak néha némi rúzst, de az erős smink határozottan kerülendő volt. A dekoltázs karban tartására nagy figyelmet fordítottak, mert az akkori divat szerinti ruházatnak állandó jellemzője volt a mély dekoltázs. A smink kimerült a vékony kék “vánák” megrajzolásában, mert azok az áttetsző bőr érzetét keltették, ami úgyszintén az előkelőséget jelképezte. Ebben az időben azt tartották, hogy a nő éke a hajkoronája. Csak nagyon ritka esetben -betegség miatt- vágták le a hajat rövidre. A hajkoronát műhajjal dúsították.

1886 után Harriet Ayer megjelentette az első arckrémeket és pár fiatalító szépségápolási terméket.

A felső tízezer véleményformálói és divat vezéregyéniségei 1900 körül már fiatalkorukat meghaladva rájöttek, hogy szükségük van kozmetikumokra a fiatalságuk valamelyes megőrzésére. Vad diétába kezdtek és tornagyakorlatokkal tartották karban a testüket. A smink diszkrét volt és fokozatosan elfogadták a használatát. Először a barackos színű szem és száj jött divatba melyet később a babarózsaszín váltott fel. A hölgyek a természetesség irányába terelték a sminket. Megjelentek az első szépségszalonok, ahol már lehetett krémeket és rúzst vásárolni. Divatos volt a papírpúder használata (vagy púderpapír). Ez színes lapocskákból állt, amelyet az arcra és orra lehetett nyomni és ott púdernyomot hagyott. Feketére festették a szempillát és sötétvörösre az ajkakat.

A ruhák színeit kifejezőbbé tette a levendulaillat, mert 1901-ig csakis ez volt a megengedett. A levendula a minőség jelképe volt.

1906-ban Charles Nestle feltalálta az elektromos hajsütővasat, amely kímélte a hajat. 1908-ban Marcel Wave megalkotta az oly jellegzetes lokniba vasalt hajdivatot. Ez az új divatú frizura úgy készült el, hogy a hölgyek hajfürtjeit forró sütővassal loknikba vasalták.

1910-ben Sergei Diaghilev Orosz balettje nagy befolyással volt a divatra. A ruházatra főként a balett ruházat stílusa lett jellemző. Ugyanakkor a sminkre is a még élénkebb színek lettek jellemzőek. A tetoválás divatba jött. A társaságbeli hölgyek körében a lila szemspirál ,sötét szemhéjfestékek és rúzsok a menők.

Az 1920-as években a néma filmek korában a színésznőknek megengedett volt az erős smink. Világos alapozót használtak, szemüket erős sötét színekkel leginkább feketével és vastag kontúrral emelték ki. A száj sötét és picire festett.

1920 -1930 között a természetesség még nagyobb szerepet kap, divatba jön a szinte fiús alkat, amelyeket a magazinok népszerűsítenek. Elizabeth Arden kifejleszti a tápláló arckrémeket, tonikot és arclemosókat. Helena Rubenstein napvédő krémet fejleszt ki. Ez jól jött amikor Coco Chanel divatba hozta a napbarnított bőrt. Később Rubenstein újra púdert és rúzsokat fejleszt.

1930-as évektől kezdték a nők az arcuk színével megegyező alapozót használni. A szemöldököt sok esetben leborotválták és helyette tussal húzták meg a vonalát. A szemhéjra világos, testszínű szemszínt használtak, sötét mélyítő vonallal, és vastag tusvonalat húztak. A száj formája túlkerekített és erős színű. Újra hangsúlyt kap a rúzs és a körömlakk. A körmöket vérvörösre festették és nagyon hosszúra növesztették. Az arcra is rúzs került pirosítónak. Már műpillát is használnak.

Max Faktor megtervezi az első olyan alapozót ami nem bántja a bőrt. Ez a Pancake.

1940 körül ismét visszafogták a smink élénkségét. A filmsztárok másolása került előtérben a haj és sminkdivat terén is. Még mindig hódít a mélyítő vonalas smink. A száj piros. Az arcot enyhén pirosítják. Mivel nincs még harisnya, a nők a lábaikat teával, cikóniával vagy zöld dióval festették. A harisnya vonalát ceruzával húzták meg. Divat a hosszú haj.

Az 50-es években hatalmas hatást gyakorol a smink, hajviselet és öltözék stílusára a “mozi őrület”. A széles és kivilágított mozivásznak, a sztárok makulátlan és tökéletes megjelenése arra késztette a Max Factort, hogy olyan kozmetikumokat készítsen, amely ezt a csillogást emberközelivé teszi. Ezeknek az volt a funkciójuk, hogy a bőrt simává és hibátlanná varázsolják

 

A késői 50-es években a csillogást és fényt visszafogták és finomabb, matt árnyalatokkal helyettesítették, divatba jött a rózsaszín és az ezüst. Ekkor a lófarokba összefogott haj volt a divat, amelynek változata a francia konty. Elizabeth Taylor divatdiktátor volt abban az időben. A hajlakkok megjelenése lehetővé tette, hogy a hölgyek egyre dúsabb és magasabb hajviseleteket készítsenek maguknak.

1960-tól a hosszú haj jön divatba frufruval, melyet tupíroztak. A szemek pasztel színűek a száj viszont hangsúlyos, sötét színben pompázik. Divat a mini szoknya. A magazinok “oktatták” a színek használatát és a sminkfogásokat. A szemekre nagy hangsúlyt fektettek, és a Kleopátra című film megjelenésével egy időben divattá vált a szemhéjra tussal húzott fekete vonal.

1970-es években az átlag emberek sminkje visszafogott, újra a természetesség volt a smink divatra jellemző. A fehérrel kihúzott szem és a halvány színek domináltak. Vagy a körsatír, tusvonal, színtelen szájfény a jellemző. Divat a hosszú oroszlán haj, de a városi rövid haj is.

A Lázadók mindent megengedtek maguknak. Sminkjük minél feltűnőbb volt. A pánkok fehér alapozót használtak arcukra, fekete és bordó festékkel színezték arcukat.

A Disco korszak 1980-ban kezdődött. Ezekben az években újra divatba jött a smink. Természetes színek, de erős változatban. A sminknek az volt a feladata, hogy a ruha mellett “öltöztesse” viselőjét. A szem és a száj festése egyaránt feltűnő. A szivárvány minden színe divat ebben az időszakban. Az arc túlsminkelt. Divat a fülklipsz. Divatba jött a bőrápolás, a fiatalító arckezelések és terápiák. Elkezdődött az aggódás a bőrrák miatt, ugyanis a napfürdőzés igen közkedvelt lett, sokan sok ideig tartózkodtak a napon. A napbarnított bőr nagyon divatos volt.

A 90-es években nagy kampány indult a bőrápolásért. Egyre több cég gyárt bőrápolásra fókuszáló termékeket, amelyek mindenki számára elérhetőek. Beindul az internetes eladás is. A Max Factor előrukkol a “csókálló” rúzzsal, amely akár 8 órán át a szájon marad. Megjelennek az arclemosók, amelyek bőrkímélők, de hatékonyan tisztítják a bőrt. A szappan kimegy divatból és helyette a tusfürdők, habfürdők jönnek divatba, a folyékony szappanok, krémes lemosók és bőrtisztítók. Az aromaterápiás termékek igen keresettek lesznek, a tejjel, olajokkal dúsított szappant helyettesítő termékek, amelyek jó közérzetet ígérnek egész napra. A fogyasztók ismét aggódni kezdtek a bőrrák miatt. Így a barnító krémek helyettesítik a napfürdőzést.

Az 1990-es évektől jött divatba a láthatatlan smink. A nők elkezdték magukat az alkalomhoz, ruhához illően sminkelni. Figyelembe vették az arc adottságait és kezdték nem csak a divatot követni de azt is figyelni hogy az arc formájához mi illik a leginkább. E korszak második felében elterjedt a barna szájkontúr használata. A szájfényt kontúr nélkül is használják…

Menyasszonyi smink:

A menyasszonyi smink, egy olyan természetes hatású, nem túl erős, de mégis mutatós smink, ami teljesen elfedi az arcon lévő pattanásokat, foltokat, előtérbe helyezi az arc adta előnyös vonásokat. Harmonizál a ruha és egyéb kiegészítők stílusával, és a menyasszonyi csokor színével.

Az esküvő előtt próba smink is kérhető. Ez alkalommal lehetőség van több smink kipróbálására, hogy megtaláljuk az arcformádhoz leginkább illő, a szépségedet legjobban kiemelő formákat és színeket. A próba alkalmával kiderül, hogy sikerül -e megvalósítanom az elképzelésedet. Ha igen, akkor megbeszéljük pontosan a további részleteket.

A menyasszony sminkjének elkészítésén kívül előzetes megbeszélés alapján lehetőség van a menyasszony sminkkészítésének helyszínén a koszorúslányok és hozzátartozók sminkjeinek elkészítésére is…

Alkalmi és divat smink:

Minden nő életében adódig olyan alkalom, akár tinédzser, akár már idősebb, hogy nagyon csinos szeretne lenni, szeretné arcát legjobb fényében megmutatni.

Legyen szó egy esti vacsoráról, egy színházi estéről, egy farsangi bálról, szalagavatói-, ballagási rendezvényről, akár egy jónak ígérkező házibuliról, szilveszteri összejövetelről, vagy egy komolyabb műtermi fotózásról.

Hogy ez megvalósulhasson, a fenti eseményekre kivétel nélkül vállalom nappali-, alkalmi-, menyasszonyi-, parti- fotó- és egyéb alkalmakhoz illő divat- és fantázia sminkek elkészítését

    Az 1990-es évektől jött divatba a láthatatlan smink. A nők elkezdték magukat az alkalomhoz, ruhához illően sminkelni. Figyelembe vették az arc adottságait és kezdték nem csak a divatot követni de azt is figyelni hogy az arc formájához mi illik a leginkább. E korszak második felében elterjedt a barna szájkontúr használata. A szájfényt kontúr nélkül is használják……

Sminkelés gyorsan, mégis eredményesen

1. A smink megkezdése elött alaposan tisztítsuk még arcunkat a felesleges szennyeződésektől, méreganyagoktól a bőrtípusunknak megfelelő arctejjel, majd tonizáljunk!

2. Alapozás elött ajánlatos vékonyan bekrémezni bőrünket, a hidratálás érdekében, valamint, hogy megelőzzük a bőr kiszáradását.

3. Az alapozás a bőrünk színének megfelelő, jó minőségű alapozóval történjen. Az alapozás szépsége a természetességben rejlik, ezt pedig vékony, de alapos fedéssel tudjuk elérni. Ehhez a lépéshez tanácsos nedves alapozószivacsot használni.

4. A következő lépés a púderezés. A legjobb eredményt porpúderrel érhetjük el, hiszen ezt nagy ecsettel egyenletesen el tudjuk oszlatni az arcon. Eredmény: tartós smink, matt arc.

5. Szemöldökceruzával javíthatunk szemöldökünk hibáin. Vigyázzunk, hogy a hatás itt is természetes maradjon! Színe legyen azonos a haj-, vagy a szemöldök színével.

6. A pirosító élettelivé teszi és formálja arcunkat. Ügyeljünk, hogy ebből is hasonlóan, mint az alapozóból minimális mennyiséget vigyünk fel!

Professzionális smink készítés, szempillák festése7. Mielött felvinnénk szemhéjpúderünket, szemceruza segítségével a szemhéj közepétol a külső sarok felé, majd visszatérve a középponthoz húzzunk egy vonalat (kontúrt) a szem belső feléig ezzel a lépéssel tartósabb sminket érünk el. A berajzolt vonalat fültisztító pálcikával (applikátorral) könnyen el tudjuk dolgozni, így az erős kontúron finomítani, halványítani tudunk.

8. A szemhéj festésekor három színt világosat, sötétet és egy köztest használjunk. A szemhéj belső zugába vigyük fel a világos tónust, a szemhéj külso zugába a sötétebb árnyalatot, majd középre egy élénk színt. Végül applikátorral mossuk össze a színek kontúrjait. A “vadabb” tekintetet eléréséhez, a sötétebb árnyalatot kifelé és felfelé vigyük fel, esetleg az alsó szemhéj vonalát is kiemelhetjük, például fekete színnel.

9. A szempilla spirálozás során, a szebb hatás érdekében jobbra és balra is mozgassuk az ecsetet. Egy nappalisminkhez érdemes fekete szempillaspirált használni, a különlegesebb színeket tartogassuk más alkalmakra.

10.Professzionális smink készítés, szempillák festése A sminkelés alapvető része a száj kiemelés, szájfényezés, rúzsozás. Sokan vannak azonban, akik nem kedvelik a rúzs használatát. Amennyiben Ön is közéjük tartozik, ajánljuk a világos, pasztell színeket, vagy szájfény használatát. Először is kontúrceruzát használunk itt is, így szánk esztétikai hibáit könnyen korrigálhatjuk. Vékony szájat nagyon szépen ki lehet emelni, ha a kontúron kívül halványan fehér kontúrt is teszünk, amit a szájkontúrral összemosunk. A rúzs tovább fennmarad, ha az első rétegre kevés porpúdert viszünk fel, majd újabb réteget teszünk rá ugyanabból az árnyalatból.

Sminkelési tanácsok, segítség szemüvegeseknek!

Szereted magad sminkelni, de szemüveg viselésekor nem tudod hogyan alkalmazd a színeket?
Ez a kis összefoglaló segítségedre lesz!

Rövidlátó vagy?
A rövidlátók által hordott szemüvegek kicsinyítik a szemet, ezért olyan színekre, árnyalatokra van szükségük, melyek optikailag megnagyobbítják azt. Ilyenek a világos színek: a fehér, rózsaszínes, esetleg a barna világos árnyalatai. Ezeket a színeket bátran használhatod a szürke hétköznapokon is!

Távollátó vagy?
Akik távollátó szemüveget viselnek – rövidlátókkal ellentétben – sötét színeket kell, hogy használjanak, hiszen ezek a lencsék “nagyobbítják” a tekintetet, és kiemelik az apró hibákat is a szemük körül. Épp ezért előnyös a sötétebb korrektor, illetve a krémesebb alapozó és szemhéjpúder alkalmazása is. A sötét (fekete) szemtus használatát mindenképp kerüld!

Sminkelj a szemüvegkereted szerint!
Épp úgy, mint a rövid-, vagy távollátás, a szemüvegkeret is erősen meghatározza, az arcod mely árnyalatokat “bírja el”. Ha szemüveged kerete színes, csak óvatosan sminkeld magad, bánj finoman a színekkel!

Keret nélkül szemüvegek előnyben! Ha ilyen szemüveged van, kapd elő bátran a nesszeszered alján rejlő színkavalkádot, akár a szemtust is! Azért vigyázz: ha nem a hétvégi bulira készülsz, bánj csínján a mennyiséggel!

Egyedül nem megy?
Ha szeretnél többet megtudni a sminkelés trükkjeiről, keress fel személyesen, hogy tanácsot adhassak, különféle alkalmakra milyen színeket, és mekkora mennyiségű “alapanyagot” szükséges használnod!