Kozmetikumok

A kozmetikumok eredete

Ilcsi kozmetikumok

Egy kozmetikai tanulmányban olvashatjuk, hogy már a kőkorszaki ember is festette magát. Természetesen ekkor még kultikus céllal, vörös festéket használva szerettek volna tetszeni a férfiak asszonyaiknak.
Az ókorban már a higiénia és az öregedés eltüntetése, a szebbé válás volt a cél. A régészeti feltárások is azt bizonyítják, hogy az egyiptomiak voltak az elsők, akik kozmetikumokat használtak, a fáraók sírjában kenőcsök tégelyeit, festékeket, csipeszeket – mely a haj göndörítésére szolgált -, fésűket találtak. Az egyiptomi nő illatos olajjal kente a haját, fehér és piros festékkel kendőzte az arcát, pirosította az ajkát, kezén és lábán a körmöket hennával festette pirosra, vagy éppen aranyozta. Szempilláját és szemhéját feketítette, hogy szemhasadéka nagyobbnak tűnjön, és tekintete csábítóbb legyen. Különböző zsírokkal és olajokkal kenegették testüket, főleg fürdés után. A kéz- és körömdíszítés divatja már a fáraók idejében bizonyíthatóan megvolt, akik különböző növényi színezékeket használtak körmeik festésére.
2003-ban egy ásatás hozta napvilágra Londonban azt a tégelyt, mely tartalmazott valamiféle alapozó krémet. A krém beható vizsgálatáig csak azt tudták, hogy a világos hatás elérésére a római-korban a nők ólom tartalmú púdert használtak, ám ez a szépítőszer rendszeres használatával őrületet okozott.
A krém körülbelül 40 százaléka bárányból vagy marhából származó zsiradékból áll, ezen felül 40 százaléka keményítő és a maradéka pedig ón-oxid (azaz ónkő). Az összetevők közül az állati zsír teszi az anyagot krémessé, a keményítő a zsíros érzetet csökkentette, míg az ón-oxid felelős az opálfehér színért, az ón-oxidból nem került bele sok, így nem okozott bőrpanaszokat A Museum of London képviselője, Francis Grew szerint mind a bádogedény, mind pedig a krém különösen jó minőségű

Kozmetikai termékek története:

Kozmein szóból ered. Jelentése: rendbe szedni, díszíteni. A szépségápolás, a test dekorálása és festése egyidős az emberiség történetével. Ezt bizonyítják a különböző ásatások leletei. A legrégebbi „kozmetikai” leletet egy sumér sírban találták: egy közel 8000 éves szemöldökfestéket. A kínai császárság idejéből, az időszámításunk előtti harmadik évezredből füves könyvek maradtak ránk, amelyek gyógynövények leírását tartalmazták, ezenkívül orvosi és szépségápolási tanácsokat is.
Az egyiptomi sírokban parfümtartó edénykéket, festék- és viaszmaradványokat találtak. A gazdag egyiptomi nők illatos olajokkal kenegették bőrüket, szemöldöküket faszénnel, korommal, mérgező antimonittal festették feketére, a láb szőrtelenítését perzseléssel végezték. Ajkukat, arcukat piros színű, mérgező cinóber- (higanyszulfid) festékkel pirosították. Thébában 3000 éves papirusztekercseket találtak, amelyeken orvosi tanok mellett szépítőszereket is leírtak. A Bibliában szintén számos utalás van különböző drogokra (szárított növényekre), illatosítószerekre, mint az ámbra, a mirha, a szantálfa. Az ókori görögök testápolási kultúrája magas színvonalú volt, közismert az „ép testben ép lélek” elvük. A gyógymasszírozásnak is mesterei voltak.
A fürdők élvezete, a bedörzsölőszerek alkalmazása igen elterjedt volt.
Az ókori Rómában már használtak olívaolajból, szójából, faggyúból és méhviaszbólkészített kenőcsöket. Poppea, Néró császár felesége szamártejből és földieperből készült „vitaminos arcpakolástól” szépült. A hajszőkítést is alkalmazták már ebben az időben. Az asszonyok borkő, timsó, birslé és fahamu lúgos oldatában áztatták hajukat, majd ezt követően több órán át napoztatták.
Ezek az eljárások nem voltak éppen kíméletesek! A 2. században Galenus római orvos állította elő a mai cold krémek ősét.
A hajózás és a kereskedelem fellendülése az ismeretek további bővülését hozta magával, Keletről a fűszerek mellett sokféle drogot, illóolajat és illatanyagot szállítottak Eurpába. A virágzó Velencei Köztársaság a szépítőszerek előállításában nagy szerepet játszott, és használatuk is elterjedt volt.
Hajfestéshez hennaleveleket használtak, hajmosáshoz pedig szappangyökeret és aromás anyagokat.
A tisztálkodás szempontjából fontos szappangyártás a középkorban kezdődött.
Az első valódi szappant a 17. században Marseille-ben kezdték gyártani.
Medici Katalin idejében Franciaország lett a szépségápolás és a parfümgyártás központja. A Napkirály, XIV. Lajos idejében, a 17. században kezdték használni a rizsport púderként, a tisztálkodást, mosakodást azonban teljesen elhanyagolták. Jelentős állomás az 1700-as évek eleje, amikor Kölnben Johanna Maria Farina előállította az első kölnivizet, Eau de Cologne 4711 néven. Az 1800-as évek hoztak meg azt a jelentős fordulatot a kozmetikumok történetében, amikor már orvosok is hangoztatták, hogy a szépség az egészség megnyilvánulása, a szépítőszerek feladata a bőr védelme, és nem lehetnek ártalmasak. Ezzel megteremtették a mai kozmetikumok elméleti alapjait. Magyarországon Aquincumban és Tapolcán találtak az ásatások során olyan, a római korból származó leleteket, pl. kenőcsöstégelyt, amelyek kozmetikumok használatát bizonyítják. Szent István király Pécsváradon gyógynövénykertet, Esztergomban és Pannonhalmán fürdőt létesített. Mátyás király udvarában az olasz szépségés testápolási kultúra terjedt. A török hódoltságidejében számos helyen létesítettek gőzfürdőket. Nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte ismert és híres volt a Magyar Királyné vize (L’eau de la reine de Hongrie), amely főleg rozmaringból készült. Az első, a gyógyszerek mellett kozmetikumot is gyártó cég az 1840-ben alapított Pesti Technikai Kémiai Gyár Társaság volt. A kiegyezés után erőteljesen megindult a magyar ipar fejlődése. Az elsők között szappangyár létesült, majd ismertebb külföldi érdekeltségű nagyüzemek, a Beader, az Elida, az Odol és a magyar Richter Gedeon Vegyészeti Gyár állítottak elő kozmetikumokat és illatszereket. Ma Magyarországon kozmetikumokat legnagyobb mennyiségben a külföldi tulajdonú nemzetközi cégek gyáraiban (Unilever, Colgate, Palmolive) állítanak elő, a magyar gyártók önállósága egyre inkább visszaszorul. A kozmetikumok importja viszont nagyon jelentős.

Ilcsi kozmetikumok

 

Szépségre termettél!

Száraz bőr? Narancsbőr? Májfolt? Hajhullás, ránc, pattanás? Az Ilcsi Szépítő Füvek natúrkozmetikumai között minden problémára megtalálod a megoldást. A természet maga gondoskodik arról, hogy megőrizzük, vagy visszahozzuk azt a természetes szépséget, amelyre születtünk.

Ahhoz azonban, hogy a hatás látványos legyen, szakembernek kell felmérnie bőröd állapotát. A kozmetikus nem a hagyományos és sokszor félrevezető „száraz bőr, zsíros bőr, normál bőr” szerinti csoportosítást alkalmazza, hanem az újszerű Ilcsi diagnosztizálási módszert! Például, ha úgy érzed, bőröd száraz, kellemetlenül feszít, a probléma gyökere lehet akár felszíni vízhiány, mélyrétegi zsírhiány, helytelen mosakodás, vagy kevés mozgás, esetleg túlzásba vitt napozás. Az érzés ugyanaz, de a megoldás minden esetben más.

A kozmetikus az Ilcsi Szépítő Füvek rendkívül széles palettájáról, a közel 130 natúrkészítményből, valamint komplex arc- és testkezelések, a kozmetikumok hatását fokozó elektromos eljárások közül válogathat, bőrtípusodnak és bőrproblémádnak megfelelően.

Nem csoda, ha csodálkozol, mikor a kezelés befejeztével a tükörbe nézel! Mintha kicseréltek volna, bőröd megtelik élettel, vitalitással.

Azt is tudd, hogy a szépséghibák és a kellemetlen elváltozások eredete gyakran a helytelen táplálkozásban, a hibás életvitelben, vagy a fémmel kezelt fogakban keresendő! A szakember ezekre az életmódbeli problémákra is felhívja a figyelmed, valamint a kezelés után a megfelelő Ilcsi Szépítő Füvek natúrkozmetikumot ajánlja Neked otthoni használatra, hogy a kezelés hatása minél tovább tartson.

Napjainkban egyre több nő, és egyre több férfi bízik a természetes szépségben, melyet az Ilcsi Szépítő Füvek segítségével őrizhetünk meg. Hiszen a szépség, az egészség és a jó közérzet nemcsak a nők kiváltsága. A férfiak is megérdemlik mindazt a jót, amit a természet adhat. Az Ilcsi Szépítő Füvek „kertjében” mindkét nemnek terem virág, és gyógynövény, melyekből csodálatos egészség- és szépségmegőrző termékeket készítünk.

Akár fiú vagy, akár lány, próbáld ki Te is az Ilcsi Szépítő Füvek natúrkozmetikumait! Frissítsd fel arcod gyümölcsdarabokkal teli pakolásokkal, kényeztesd magad könnyű habkrémekkel, regeneráld bőröd növényi gélekkel! Élvezd a természet szépítő erejét, hiszen minden Ilcsi kozmetikum telis tele van vitaminokkal, színanyagokkal, és hatóanyagaik a bőrbe épülve képesek belülről szépíteni és fiatalítani!

Új termékek!

Ilcsi kozmetikumokItt a megoldás a fiatalos, üde bőr megtartására! Az öregedéssel, mely számos pszichikai és működési változást von maga után, előbb-utóbb mindenki szembesül. A belső és külső öregedési folyamatok kombinációjaként kialakulnak a ráncok, csökken a kollagéntermelés és a hidratáltság. Ezeket a folyamatokat megállítani nem lehet, de késleltetni mindenképpen ajánlatos. A bodzavirágot, algát és szőlőt, valamint a mikroszemcsés vitaminokat tartalmazó termékcsalád kiemelkedő újdonság az öregedés elleni kozmetikumok között. A bodzát „jótevő fának” is hívják, mert minden egyes része hasznos az ember számára, a népi gyógyászat szerint felér egy patika erejével. A bodzavirág teája meghűlés esetén izzasztó hatású. Már a múlt században felfedezték köhögéscsillapító hatását, s Erdélyben ma is gyógyszerként használják. A friss virágokból szörpöt, üdítőitalt és pezsgőt is készítenek, illetve isteni csemegét kapunk, ha a virágot sűrű palacsintatésztába mártva kisütjük. A bodzabogyóból készítenek gyógylekvárt, amelyet meghűléskor erősítőként, izzasztóként használnak. Készíthető belőle továbbá szörp vagy bor. A termések enyhe hashajtó és vizelethajtó hatásúak. Reumatikus panaszoknál is alkalmazzák. A kiváló ráncsimító hatású bodzavirág flavonoidokat, szaponinokat, klorogénsavat, illetve illóolajat és nyálkát tartalmaz. A tengeri zöld alga elősegíti a bőr homeosztázisát, így az állandóan változó külső és belső tényezők ellenére visszaállítja a bőr szerkezetének egyensúlyát. A harmadik összetevőnk a szőlő, mely kiváló antioxidáns lévén csökkenti a szabadgyököket és bőrnyugtató hatású. Az A-, B-, C- és E-vitaminok külön-külön és együttesen is kifejtik a bőrre jótékony hatásukat. Növelik a bőr kollagén- és hialuronsavtermelést, antioxidáns hatásúak, visszaszorítják a bőr melanintermelését hatékonyan fellépve az öregedési foltok ellen.

Vitalizáló bodzavirág krém:

Az öregedéssel, mely számos pszichikai és működési változást von maga után, előbb-utóbb mindenki szembesül. A belső és külső öregedési folyamatok kombinációjaként kialakulnak a ráncok, csökken a kollagéntermelés és a hidratáltság. Ezeket a folyamatokat megállítani nem lehet, de késleltetni mindenképpen ajánlatos. A bodzavirágot, algát és szőlőt, valamint a mikroszemcsés vitaminokat tartalmazó termékcsalád kiemelkedő újdonság az öregedés elleni kozmetikumok között.

Bodzavirág szemránckrém:

Elsősorban a dohányzástól, mozgásszegény életmódtól, elektroszmogtól laza sápadt, petyhüdt bőr szemkörnyéki és mimikai ráncok ápolására nyújt megoldást a gél. A vitalizáló növények mint pl. a bodzavirág és az alga, valamint a mikroszemcsés vitamin nanoszómák hidratálják, feszesítik és rugalmassá teszik a bőrt, szemmel láthatóan kisimítják a ráncokat. Az antioxidáns növények védelmet nyújtanak a szabadgyökökkel szemben.